Brain activator

Kada se glazba prebaci s jednog kanala na drugi

Glavni element Tomatisova slušnoga treninga jest Brain activator. Osniva se na Elektroničkom uhu koje je razvio Tomatis. Ono stimulira osnovne funkcije ljudskog uha. Svaki dio glazbe i svaki glas koji se upotrebljava tijekom terapije neprestano se mijenja pomoću posebnih elektronički kontroliranih pojačivača  zvuka i sustava filtracije. Neurološki efekt te stimulacije odražava se u poboljšanom sluhu i reorganizaciji auditornog procesiranja.

 

Tomatis je proveo istraživanje da bi utvrdio utjecaj određenih frekvencija na ljude (vidi tablicu). Otkrio je da se živčani sustav i mozak odmaraju s oscilacijama, ali također mogu biti i dobro stimulirani. Ovisno o jačini zvuka u Brain activatoru koji putuje kroz Kanal 1, relaksirajući kanal ili Kanal 2 koji je zapravo kanal aktivacije ili stimulacije. U Kanalu 1 niske frekvencije su pojačane, a visoke frekvencije smanjene u brzom izmjenjivanju, ali bez nekih pravila. Prag je na vrijednosti  oko 40 decibela, u Kanalu 2 događa se upravo suprotno:  visoke su frekvencije pojačane, a niske smanjene. Glazba s niskim frekvencijama utječe na cijeli organizam preko organa ravnoteže (vestibuloma). U aktivacijskom kanalu, slušanje i obraćanje pozornosti više su puta izazvani i uvjetovani glazbom visoke frekvencije.

 

Nepravilno prebacivanje između dvaju kanala su kao mikrogimnastičke vježbe na finim auditornim mišićima, musculus tensor tympani i musculus stapedius u srednjem uhu. Moraju se brzo i konstantno prilagođavati promjenjivim akustičnim uvjetima. Tijekom vremena to dovodi do poboljšanja regulacije tenzije u mišićima srednjeg uha. Samo se na taj način prema Tomatisu mogu srednje i visoke frekvencije  prije prenositi i postići idealna slušna krivulja.

 

Općenito se smatra da ta promjena frekvencija također djeluje na aktivnost dlačica, posebice u srednjem uhu, čime se poboljšava aktivnost vanjskih  dlačica. Osim opisanog filtarskog sustava, drugi sustav postupno filtrira niskofrekventne komponente tako da se prenose samo visoki tonovi. Akustička situacija u utrobi može se opisati na taj način (faza visoke filtracije). Djeca i odrasli slušaju glazbu na posebne slušalice, koje prenose zvuk kroz slušalice i kroz vibrator koji se nalazi na kranijalnoj kosti (zbog koštane provodljivosti).

 

Brain activator je tehnička implementacija osnovnih Tomatisovih uvida u slušanje, govor i relevantne psihološke komponente.

 

Individualni problemi povezani s osjetilnim organom, uhom, mogu se rješavati još preciznije i učinkovitije zahvaljujući raznim novim mogućnostima namještanja uređaja.

Efekti filtriranog zvuka:

16 – 1.000 Hz

  • Hz sredstvo uspavljivanja psihe
  • stimulacija motoričkih funkcija

 

1.000 – 3.000 Hz

  • stimulacija govora

 

3.000 – 8.000 Hz

  • osnažujući, vitalizirajući

 

iznad 8.000 Hz

  • regresivne tendencije,
  • privrženost,
  • snovi,
  • slike simbola maternice,
  • jaki psihološki učinci,
  • izmijenjena stanja svijesti.